Postup přípravy receptu Paprikový cizrnový guláš:
Pokud nepoužijeme předvařenou cizrnu, ale budeme ji vařit, dáme cizrnu (která byla den předem namočená) asi na hodinu a půl povařit do nesolené vody. Mezitím nakrájíme cibuli na kostičky a osmažíme do zlatova, zaprášíme sladkou paprikou a mírně osmahneme (papriku smažíme jen velmi krátce při delší úpravě na oleji zhořkne). Takto připravený základ zalijeme asi ¾ litru zeleninového vývaru a necháme na ohni. V misce si z hladké špaldové mouky a vody přpravíme asi 1-2 dcl řídké kašičky a vléváme do vývaru. Řádně prošleháme, aby se nám nevytvořily hrudky. Snížíme teplotu a pozvolna vaříme asi 1 hodinu. Ke konci varu vypneme oheň a omáčku přecedíme a přidáme sojovou smetanu a podle chuti přisolíme a dochutíme bílým pepřem. Vložíme uvařenou cizrnu. Pokud použijeme sterilovanou cizrnu v nálevu musíme do základu dát méně vývaru, nebo přidat více zahušťovací kašičky. Nicméně nálev nám guláš velmi dobře dochutí. Cizrnu s nálevem nijak neupravujeme a obojí přidáme do omáčky.
Podáváme s celozrnným pečivem.