Postup přípravy receptu Pařené vdolky se sirupem a ořechy:
Z uvedených surovin vypracujeme těsto, které necháme dobře vykynout. Potom je vyválíme na plát o síle 2 cm, formičkou ve tvaru šišky vykrojíme vdolky, vložíme je na vymaštěný plech a dáme ještě kynout. Vykynulé vdolky trochu stlačíme a v dobře vyhřáté troubě upečeme z obou stran. Potom je dáme do mísy, zalijeme vřelým mlékem promíchaným s rozpuštěným máslem a řepným sirupem, opatrně promícháme a posypeme pomletými ořechy.
Příprava řepného sirupu:
Cukrovou řepu dobře očistíme, umyjeme a oloupeme. Potom ji nakrájíme na plátky, dáme do hrnce, zalijeme vodou a uvaříme doměkka. Vodu přiléváme podle potřeby. Když je řepa uvařená, vodu scedíme, řepu postupně vymačkáme přes plátno a všechnu vodu, kterou takto získáme, přidáme ke scezené vodě. Potom směs uvaříme do husta.
Poznámka:
Z 10 kg cukrové řepy získáme 1 až 1,25 l sirupu.