Postup přípravy receptu Pasta á la Vito Mollica:
1. Mouku prosijte na pracovní plochu; ta by měla být z materiálu, který udrží stálou teplotu, tedy ze dřeva nebo hladkého kamene, nejlépe mramoru. Utvořte v mouce důlek, vyklepněte do něj všechna vajíčka a začněte obě ingredience rychle zpracovávat, aby vám vejce neutekla ze stolu. Žádný strach z řídké konzistence – změní se.
2. Když máte všechnu mouku zapracovanou, přikápněte zhruba lžíci toho nejlepšího extra panenského olivového oleje. Vito samozřejmě vyrábí i různě barevné nudle – a právě v téhle fázi přidává do těsta například pyré ze špenátu, brokolice, rajčat, šafrán, ale i kakao nebo sépiové barvivo. Výsledkem je zajímavá barva i chuť.
3. + 4. Hnětení vlastníma rukama nic nenahradí; jedině tak si těsto ‚osaháte‘. Doba hnětení velmi závisí právě na kvalitě mouky a na tom, kolik lepku obsahuje – právě on totiž ingredience spojuje. Počítejte zhruba s 15 minutami, dopracovat byste se měli hedvábného ‚balíčku‘. Nechte ho půl hodiny až hodinu odpočívat v utěrce.
5. Z odpočatého těsta odkrajujte příslovečné kousky. Pokud máte strojek, protlačujte je nejprve mezi hladkými válečky. Po každém vyválení přeložte vzniklou placku napůl a postup čtyřikrát opakujte. Pak upravujte rozestupy válečků na stále užší, takže z kousků těsta nakonec vzniknou dlouhé tenké pruhy.
6. Odkrojte okraje, ale nevyhazujte – nakrájené a usušené jsou skvělou zavářkou do polévky. Teď přijdou ke slovu rozkrajovací válečky s výstupky. Náš strojek je má ve dvou velikostech a rozestupech, takže vyrábí nudle širší i užší. Jestli strojek nemáte, stačí pruhy těsta několikrát přeložit a rozkrájet na požadovanou šířku.
7. + 8. Rozkrájené těstoviny trochu roztřepte a nechte na pracovní ploše či utěrce mírně proschout (asi deset minut). Teď máte tři možnosti: a) okamžitě je uvařit, což trvá asi minutu, a sníst, což jde ještě rychleji, b) trochu proschlé vakuovat – v chladničce vydrží asi týden –, nebo za c) usušit úplně
a uchovat v uzavřené nádobě.