Postup přípravy receptu Pasta al tonno:
Cibuli a česnek očistíme a nasekáme najemno.
V pánvi rozehřejeme olivový olej, vsypeme cibuli a česnek a necháme je podusit. Přidáme konzervu s loupanými rajčaty. Pokud je nemáme, můžeme nahradit rajčatovým pyré. Nedoporučuji protlak, ani kečup, neboť naprosto změní chuť i konzistenci pokrmu. Rajčata je lépe ještě trochu pokrájet, abychom se zbavili velkých kusů. Dále přidáme tuňáka, nakonec ještě olivy podle potřeby a chuti. Směs necháme pod pokličkou řádně podusit.
Mezitím dáme vařit těstoviny.
Omáčku v závěru dochutíme, těstoviny slijeme a ještě do hrnce kápneme pár kapek oleje, aby získaly lesk a nelepily se. Na talíři můžeme ozdobit čerstvou bazalkou nebo petrželkou, můžeme i posypat strouhaným sýrem.