Postup přípravy receptu Paví oko:
Nejdřív připravíme roládu. Celá vejce s cukrem ušleháme do husté světlé pěny. Zlehka vmícháme mouku a těsto rozetřeme na plech vyložený papírem na pečení. Rychle upečeme (200°C cca 6-7 minut). Horký plát těsta vyklopíme na vál, sloupneme papír, potřeme marmeládou a pevně srolujeme.
Na ořechovou hmotu opět ušleháme vejce s cukrem do husté světlé pěny. Zlehka vmícháme ořechy smíchané se strouhankou, kakaem a práškem do pečiva. Nakonec vmícháme rum.
Formu na srnčí hřbet vymažeme a vysypeme hrubou moukou. Nalijeme do ní asi polovinu ořechové hmoty, na ni položíme roládu a zalijeme zbytkem. Povrch uhladíme a celé vložíme do trouby vyhřáté na 180-190°C. Pečeme cca 20 minut.
Upečený moučník opatrně vyklopíme z formy a po vychladnutí polijeme polevou, případně ještě posypeme mletými ořechy.
V původním receptu se v obou případech šlehají žloutky s cukrem a bílky zvlášť. Dělala jsem dvakrát, poprvé přesně podle receptu, podruhé takto a nevidím rozdíl.