Vložil: | Uuu |
Porcí: | 3 |
Doba přípravy: | 40 min |
Hodnocení: |
|
Počet hodnocení: | 8 |
|
|
Použité suroviny receptu Pečené jablko na pěně svařeného vína:
40 g sultánek
| 3 ks jablka
| 2 lžíce tuzemáku
| 40 g vlašských ořechů
| 2 lžíce medu
| skořice
| 20 g másla
| 20 g cukru krupice
| 0,1 l svařeného vína
| badyán
Postup přípravy receptu Pečené jablko na pěně svařeného vína:
Použijeme trochu větší jablko kyselejší chuti. Do misky vložíme sultánky a zalijeme vroucí vodou a necháme 5 minut nabobtnat. Omyjeme jablka, usušíme a utřeme do sucha. Odkrojíme asi 2 cm vrch každého jablka a zbylou část vyhloubíme lžičkou na čaj tak, abychom jablka neprotrhli (zachováme sílu stěny asi 1 cm) a aby při pečení nepraskla. Z vydlabané jablečné hmoty odstraníme obal jader i samotná jádra. Hmotu nasekáme a vložíme do misky. Sultánky omyjeme v sítu, přidáme k nasekané jablečné hmotě a smícháme s tuzemákem.
Nasekáme na drobno vlašské ořechy a smícháme se sultánkami. Přidáme med a skořici a vše důkladně promícháme. Troubu předehřejeme na 180 °C.
Vydlabané jablka naplníme připravenou směsí a zakryjeme odříznutou jablečnou pokličkou.
Máslo rozdělíme na 4 díly a na každé jablko vložíme jeden díl. Zbylé máslo použijeme k vymazání fólie na pečení. Jablka zabalíme do fólie a vložíme do předehřáté trouby na 180 °C (se vzduchovým oběhem 160 °C) a pečeme asi 20 -25 minut na středním patře. Čas pečení je závislý na velikosti jablka.
Pěna svařeného vína: do misky vložíme žloutek a cukr, rozmícháme a přilijeme připravené svařené víno.
Do hrnce nalijeme trochu vody a na hrnec posadíme misku. Vodu zahřejeme na střední teplotu, ale nenecháme vařit aby nedošlo ke zdrcnutí žloutku. Přitom směs svařeného vína, žloutku a cukru intenzivně šleháme metlou až do vzniku husté pěny. Můžeme též použít ručního mixéru.
Pěnu nalijeme na talíř, vložíme pečená jablka, ozdobíme badyánem a podáváme.
Fotky receptu Pečené jablko na pěně svařeného vína:
K tomuto receptu není vložena fotografie, buďte první a přidejte svou!