Postup přípravy receptu Pečený bažant nadívaný kaštany, rýží a borůvkami:
Troubu předehřejeme na 180 stupňů. Kaštany zalijeme vařící vodou tak, aby byly ponořené, a zakryté je necháme 8 minut vařit, až změknou, ale nedrolí se. Mezitím na pánvi rozehřejeme máslo a osmahneme na něm cibuli doměkka. Přidáme borůvky nebo černý rybíz a cukr a dusíme pár minut. Pak pánev odstavíme z plamene. Kaštany necháme okapat, nasekáme je a přidáme k borůvkám. Do této směsi vmícháme uvařenou rýži, může být i planá, petrželku, sůl a trošku pepře.Po obou stranách prsíček vsuneme pod kůži plátek vychlazeného másla a naplníme je nádivkou. Otevřené konce zajistíme jehlicí a povrch bažantů potřeme ještě máslem. Oba bažanty položíme prsíčky k sobě na veliký pekáč a pečeme je asi 20 minut. Mezitím nasypeme brambory do kastrolu, zalijeme vodou, uvedeme do varu a okamžitě slijeme. Teplotu v troubě zvýšíme na 200 stupňů. Pekáč vyndáme a oba bažanty obrátíme prsíčky dolů. Přelijeme je vypečenou šťávou, kolem rozložíme brambory a cibuli a znovu přelijeme. Pekáč dáme znovu do trouby a pečeme asi 20 minut. Bažanty pak otočíme na záda, přidáme cukety a zeleninu i drůbež přelijeme vypečenou šťávou. Pečeme dalších 20 minut, pak ještě zvýšíme teplotu a znovu přelijeme, poté znovu pečeme než se maso dopeče a zelenina zezlátne. Bažanty přeložíme na mísu, vyjmeme jehlice a kolem bažantů rozložíme zeleninu. Z vypečené šťávy opatrně sebereme tuk a přidáme do ní víno. Uvedeme do varu a mícháme, abychom uvolnili připečené kousky masa a zeleniny. Prudkým varem povaříme několik minut a odpaříme omáčku tak na třetinu. Omáčkou buď bažanty přelijeme, nebo jí podáváme zvlášť.