Postup přípravy receptu Pečený bažant s nádivkou:
Příprava nádivky:
1. Rozinky (včetně rozinek pro použití do š'távy) přebereme, spaříme vařící vodou, propláchneme, zalijeme brandy a necháme nabobtnat
2. Žemli nakrájíme na kostičky, zvlhčíme mlékem, po prosáknutí ji trochu vymačkáme a promícháme s rozšlehaným vejcem, polovinu scezených rozinek a s nasekanými ořechovými jádry a s drobně nakrájenými játry
3. Podle potřeby zahustíme strouhankou, osolíme a opepříme.
Příprava bažanta:
4. Bažanta očistíme, osolíme uvnitř, naplníme, kůži u otvoru spojíme jehlou na závitky, osolíme ho uvnitř i na povrchu a na prsa upevníme plátky slaniny
5. Bažanta položíme do vymaštěného pekáčku vyloženého plátky cibule a mrkve, přidáme tymián, bobkový list, petrželku a chvilku pečeme v dobře vyhřáté troubě kolem 190°C
6. V této chvíli bažanta vytáhneme, necháme mírně vychladnout a pak ho naplníme nádivkou, vrátíme ho zpět do pekáče a podlijeme vývarem, upečeme doměkka
7. Během pečení poléváme bažanta šťávou a podle potřeby podléváme vývarem
8. Měkkého bažanta s nádivkou vyndáme, šťávu procedíme do malého kastrolku, přidáme rozinky, nasekaná nadrobno ořechová jádra a nahřáté brandy (zbylé od namočení rozinek) a zapálíme je
9. Naporcované maso s částí nádivky servírujeme na talíř, ozdobíme petrželkou a podáváme.