Postup přípravy receptu Pečený karas:
Ryby očistíme a důkladně omyjeme, po obou stranách nařízneme do kůže ostrým nožem zářezy. Potom ryby osolíme, opepříme, posypeme mletou paprikou, obložíme očištěným na kolečka nakrájeným pórkem a odložíme na chladné místo nebo do chladničky na 2 až 3 hodiny.
Prorostlou slaninu nakrájíme na plátky. Částí plátků vyplníme břišní dutiny ryb a takto připravené karasy narovnáme do ohnivzdorné mísy, kterou jsme vymazali olejem a obložíme zbylými plátky prorostlé slaniny. Vložíme do vyhřáté trouby a upečeme doměkka. V případě potřeby podlijeme trochou horké vody a pokapeme olejem. Upečeného karase pokapeme citrónovou šťávou, posypeme nadrobno nasekanou čerstvou pažitkou nebo jemně nasekaným čerstvým koprem a podáváme s bramborami.