Použité suroviny receptu Perníkový jablečný nákyp:
150 g lískových oříšků
| 500 g jablek
| 40 ml calvadosu
| 1-2 lžíce másla
| 1 pomeranč
| 2 lžíce skořicového cukru
| 150 g perníku na strouhání
| skořicový cukr
| šlehačka
| máslo na vymazání
Postup přípravy receptu Perníkový jablečný nákyp:
Jablka očistíme, oloupeme, zbavíme jádřinců a nakrájíme na plátky. Plátky nasypeme do mísy a přelijeme calvadosem. Necháme 15 minut marinovat. Pro lahodnější chuť můžeme přilít pomerančovou šťávu z jednoho pomeranče. Perník a lískové oříšky jemně umeleme a smícháme.
Na dno důkladně vymazané zapékací mísy rozložíme polovinu jablek a zasypeme je polovinou perníkovo-oříškové směsi. Pak opět navrstvíme zbylá jablíčka a zasypeme je zbylým perníkem.
Na perníkový jablečný nákyp nastrouháme máslo, posypeme jej skořicovým cukrem a v předehřáté troubě pečeme 10 minut na 175 °C.