Postup přípravy receptu Pestrá směs se zelím:
Očistěte hlávku zelí, přepulte ji, vyřízněte košťál a zelí nakrájejte na tenké nudličky. Mrkev očistěte, omyjte a nakrájejte na drobné kostičky. Pórek očistěte, podélně rozřízněte, důkladně omyjte a nakrájejte na proužky. Brambory omyjte, oloupejte, opláchněte a nakrájejte na kostičky. Slaninu nakrájejte na kostičky, cibuli oloupejte a nakrájejte nadrobno. Ve větším hrnci rozpusťte máslo a cibuli na něm orestujte. Přidejte zeleninu a opět krátce orestujte. Pak podlijte vývarem a ochuťte solí, pepřem a majoránkou. Klobásy několikrát propíchněte a položte na zeleninu. Hrnec zakryjte pokličkou a vařte zlehka asi 35 minut, občas promíchejte. Před podáváním ještě dochuťte solí a pepřem a posypejte sekanou petrželkou. Místo klobásy můžete jídlo doplnit kouskem uzené krkovice.