Postup přípravy receptu Pětihodinová jehněčí kýta:
Kýtu omyjeme studenou vodou, osušíme, zbavíme všeho povrchového tuku. Prošpikujeme česnekem nakrájeným na plátky a namasírujeme 2 lžícema olivového oleje.
Zeleninu orestujeme na troše oleje. Kýtu prudce opečeme ze všech stran dohněda, osolíme, opepříme a dáme do pekáče s poklicí (nejlépe těžký litinový).
Zalijeme ji 1/4 litrem vína, přidáme zeleninu, koření, meruňky a pevně přiklopené dusíme v předehřáté troubě na 150°C cca 4 a půl hodiny. Přitom každou hodinu obracíme a přeléváme smetanou a příléváme víno.
Poté odstraníme poklici a další 1/2 hodiny garujeme.
Kýtu vyjmeme a dáme do tepla. Šťávu uvolníme horkou vodou, procedíme a zeleninu silně rozmačkáme (nebo umixujeme).
Zbylý tuk odstraníme, zbytek smetany zašleháme, povaříme s masovým výtažkem a sójovou omáčkou.