Postup přípravy receptu Pikantní lilky s bramborovou kaší:
Nejprve si oloupeme brambory. Nakrájíme je na kostky, nebo tak jak jsme zvyklí, a dáme vařit do osolené vody. Přikryjeme pokličkou, aby se vaření urychlilo a spotřebovalo se tak i míň energie.
Pak si vezmeme lilek, který omyjeme a rozkrojíme podélně. Stopečku opatrně odkrojíme. Poté si vezmeme polévkovou lžíci nebo menší nůž a dužinu vydlabeme.
Dáme si ji na prkénko či vetší talíř, nakrájíme ji na co nejmenší kousky a to společně s paprikou, rajčetem, a žampiony. Poté to vše dáme smažit na pánev a smažíme na Ramě. Přidáme k tomu prolisovaný česnek, trošku mleté pálivé (nebo sladké) papriky (aby směs dostala barvu) a necháme to mírně podlité dusit. Pouze mírně podlijeme, neboť tato směs sama o sobě pustí šťávu.
Lilky mezitím dáme do kameninové mísy, do které jsme předtím dali kousky Ramy. Až máme směs podušenou, necháme ji třeba na sítu odkapat od přebytečného tuku a vody a dáme ji do vydlabaných lilků.
Necháme péct do doby, až se lilek jakoby smrskne a vše je měkké a voní to.
Mezitím se nám dovařily brambory, které našťoucháme a přidáme mléko. Štoucháme tak dlouho, dokud z toho nevznikne vláčná kaše. Poté servírujeme na talíř s upečeným lilkem.
Můžeme přidat dle chuti oblohu, či bílý jogurt.