Použité suroviny receptu Pikantní mrkvová polévka s čočkou:
2 lžičky kmínu
| špetka vloček ze suš. chilli papriček
| 2 lžíce oliv. oleje
| 600g mrkve nahrubo nastrouh.
| 140g koup. červené čočky
| 1 l zelenin. vývaru
| 130ml mléka
| dle chuti sůl a pepř
| na ozdobu bílý jogurt
Postup přípravy receptu Pikantní mrkvová polévka s čočkou:
1. Rozpalte velký rendlík a asi minutu na něm nasucho pražte kmín a vločky chilli; koření by mělo začít ,poskakovat‘ a postupně uvolňovat aroma. Asi polovinu směsi poté lžící nebo vařečkou vyjměte a dejte stranou.
2. Přidejte olej, mrkev, čočku, horký vývar i mléko a přiveďte k varu. Pozvolna vařte asi čtvrt hodiny, dokud čočka nezměkne.
3. Máte rádi hladké polévky? V tom případě povařenou směs jemně rozmixujte ponorným mixérem nebo v kuchyňském robotu. Klidně ji ale můžete nechat v původním stavu.
4. Ochutnejte a podle potřeby osolte a opepřete. Před podáváním ozdobte každou porci lžící jogurtu a částí opraženého koření. Ideální příloha: opečené chlebové placky.
marocká inspirace Nahraďte kmín a vločky chilli několika lžičkami harissy. Ke konci vaření můžete také přidat trochu vařeného kuřecího masa, pokrájeného.
Fotky receptu Pikantní mrkvová polévka s čočkou:
K tomuto receptu není vložena fotografie, buďte první a přidejte svou!