Postup přípravy receptu Pirohy z bramborového těsta s povidly:
Brambory ve slupce uvaříme doměkka, scedíme, oloupeme a necháme vychladnout. Na vál, nebo pracovní desku si dáme hrubou i hladkou mouku, smícháme je, přidáme jemně nastrouhané brambory, sůl, vejce a vypracujeme těsto. Na pomoučeném vále polovinu těsta rozválíme na plát vysoký asi 0,5 cm a odložíme. Stejně vyválíme druhou polovinu těsta, na ni asi 3 cm od sebe poklademe lžičkou kopečky povidel. Přikryjeme odloženým plátem těsta a kolem povidel těsto stlačíme, aby se obě vrstvy těsta spojily a povidla nevytekla.
Pak vykrájíme tvořítkem nebo skleničkou o průměru asi 6 cm pirohy a v mírně osolené vodě je vaříme asi 15 minut dokud pirohy nevyplavou na povrch. Pro jistotu jeden piroh rozkrojíme a zjistíme, jestli je těsto provařené a nelepí.
Uvařené pirohy z bramborového těsta rozložíme na talíře a polijeme je strouhankou opraženou na másle a cukrem. Nakonec přelijeme rozpuštěným máslem.