Postup přípravy receptu Pletenec z plundrového těsta:
Z části vlažného mléka, droždí, trošky cukru a mouky umícháme řídký kvásek a necháme jej kynout. Kváskem zaděláme 2/3 mouky s cukrem, solí, vejcem a zbytkem mléka. Vypracujeme vláčné těsto a dáme je kynout. Rozválíme z těsta čtverec, do středu dáme do nízkého čtverce zformovaný tukový bochánek s troškou mouky, okraje těsta složíme k sobě jako obálku, přitiskneme a rozválíme pruh, který třikrát na sebe složíme a dáme odpočinout. Pak znovu rozválíme obdélník a rozdělíme jej na tři pruhy. Nádivku připravíme z oloupaných usekaných mandlí, na kostičky nakrájeného kandovaného ovoce, rozinek, na kousky pokrájené čokolády a trošky krystalového cukru. Do středu každého pruhu dáme nádivku a okraje z obou stran k sobě přitiskneme, takže vzniknou tři válečky. Spleteme je do copu jako vánočku, dáme na pomaštěný plech, povlažíme vejcem a pečeme v předehřáté troubě asi 3/4 hodiny. Krájíme jej na řezy.