Postup přípravy receptu Plundrové koláče:
Částečně změklé máslo propracujeme na vále se 40 g polohr. mouky, ze vzniklé hmoty utvoříme asi 1-2 cm vysoký plochý čtverec a necháme jej v chladu ztuhnout. Droždí rozetřeme s moučk. cukrem, rozředíme malým množstvím vlažného mléka, přimícháme trochu mouky a řídké těstíčko (kvásek) necháme v teple vykynout. Do zbylé polohr. mouky přidáme 1/2 ks vejce, sůl, zbylou dávku vlažného mléka a vykynutý kvásek, směs pečlivě promícháme a vypracujeme hladké a tažné těsto a necháme vykynout. Vykynuté těsto rozválíme do tvaru čtverce tak, že směrem od středu k cípům se těsto ztenčuje, střed těsta ponecháme tak silný, jak je vysoký připravený čtverec másla propracovaného s moukou. Na střed těsta položíme čtverec z másla, přeložíme ho jednotlivými cípy, zabalíme (jako psaníčko), rozválíme na delší plát(obdélník), třikrát přeložíme, přikryjeme a necháme 1/4 hodiny v chladu odpočinout. Pak těsto rozválíme a přeložíme ještě dvakrát, pak rozválíme na tenčí plát, silný asi 3-4 mm, a rozkrájíme na čtverce (20 čtverců). Do středu čtverců naneseme jednotlivé náplně (10 s mákem 10 s tvarohem) a koláče zavážeme (protilehlé cípy spojíme). Naplněné koláče necháme vykynout, potřeme je rozmíchaným vejcem a upečeme ve vyhřáté troubě dorůžova. Upečené koláče posypeme moučk. cukrem a podáváme. Dobrou chuť!