Postup přípravy receptu Podkrkonošská kyselá polévka:
Kvas připravíme několik hodin před vařením polévky. Droždí rozdrobíme do půllitrové nádoby, zalijeme vlažnou vodou či mlékem, přidáme mouku a zpracujeme. Řídké hladké těsto, do kterého můžeme vložit i kus chlebové kůrky, přikryjeme a necháme vykynout v teple. Rozřezané čerstvé či namočené sušené hříbky dáme s kmínem a solí do vody a necháme je vařit, až jsou měkké. Potom vlijeme dobře rozkvedlaný kvas za stálého míchání do polévky, nejlépe přes cedník, a necháme vařit. přidáme cibulku, udušenou na jednom dílu másla, a také kyselou smetanu, spojenou se žloutkem. Na druhém dílu másla připravíme míchaná vejce, která buďto dáme na polévkové talíře, či do hrnce. K této polévce servírujeme buď pečené brambory, nebo brambory na loupačku.