Postup přípravy receptu Podzimní sladké knedlíky:
1. V mléce rozpustíme cukr, přidáme sušené droždí a necháme v teple lehce vzejít. Přidáme vejce, sůl, mouku Mantler a vypracujeme těsto (nejlépe elektrickým hnětačem). Nakonec vmícháme (ručně) jablka nakrájená na kostičky. Tužší těsto vyklopíme na vál pomoučený bezlepkovou moukou a vytvarujeme dvě šišky. Při zpracovávání stále podsýpáme bezlepkovou moukou a pracujeme rychle, abychom se těsta dotýkali co nejméně.
2. Do velkého hrnce dáme trochu teplé vody a napařováček (voda nesmí přesáhnout napařovací mřížku). Na napařováček položíme utěrku trochu potřenou olejem (aby se knedlíky nepřilepily) a na utěrku naskládáme knedlíky. Nejprve necháme knedlíky v páře na mírném ohni nakynout (asi 15-20 minut, kdy udržujeme vodu pod knedlíky teplou), pak zvětšíme oheň, aby se voda pod knedlíky vařila, a pak necháme knedlíky v páře stejným způsobem uvařit (vaříme asi 20-25 minut). Špejlí vyzkoušíme, zda jsou knedlíky již uvařené (špejle musí být po vytažení suchá).
3. Uvařené knedlíky vyndáme z hrnce, necháme je 1 minutu odstát a pak je nakrájíme nití. Podáváme teplé, posypané práškovým cukrem s vanilkovou příchutí, skořicovým cukrem a polité rozpuštěným máslem.