Postup přípravy receptu Polévka s květákovými knedlíčky:
Květák rozdělený na růžičky opereme pod tekoucí vodou a uvaříme v osolené vodě. Přelijeme přes síto a vodu, ve které se květák vařil, zahustíme světle hnědou jíškou (jíšku uděláme z 50 g másla a 50 g hladké mouky na pánvičce za stálého míchání. Uvařený květák jemně rozsekáme a jednu třetinu květáku dáme do zahuštěné polévky.
Ze zbylého květáku, smíchaného s vejcem, máslem a strouhankou, připravíme knedlíčky. Těsto, mělo by být trochu tužší (když není, přidáme trochu strouhanky), řádně promícháme a tvoříme malé knedlíčky (lžičkou a dotvarujeme rukou), které povaříme v polévce zhruba 5 minut. Polévku dochutíme jemně nasekanou petrželovou natí a květem nebo muškátovým oříškem, jehož potřebné malé množství nastrouháme přes jemné struhadlo.