Postup přípravy receptu Polévka z kapřích hlav:
Očištěné a omyté rybí hlavy s odřezky vložíme do 3 litrů vody (pokud stahujeme kůži, dáme ji také vyvařit, není ani potřeba odstranit šupiny), přidáme celou cibuli, mrkev, petržel, celer a česnek, vložíme nové koření, bobkový list a pepř, osolíme a na mírném ohni vaříme (táhneme) 90 minut. Z počátku odstraňujeme případnou pěnu a zhruba po 40 minutách dolijeme vařící vodu do původního objemu. Uvařený vývar přecedíme do druhého hrnce přes jemný cedník.
Hlavy a odřezky necháme vychládnout, obereme maso a přidáme do vývaru.
Mezitím vaříme v jiném kastrolku v osolené vodě vnitřnosti po dobu 15 minut. Uvařené vnitřnosti nakrájíme na kousky a taktéž je vložíme do vývaru.
Na pánev dáme máslo, rozpustíme je a přidáme mouku. Za stálého míchání usmažíme lehce růžovou zásmažku.
Vývar uvedeme opět do varu a poté přidáme zásmažku. Promícháme a necháme lehce povařit ještě po dobu 15 minut.