Použité suroviny receptu Polévka z květáku a mrkve:
1 menší květák
| dle chuti: sůl
| 40 g másla
| 1 čtvrtka malého celeru
| 1 menší mrkev
| 1 lžička hrášku ve slaném nálevu
| 1 malá cibule
| 40 g hladké mouky
| 1 litr květáku
| 2 a 1/2 dl mléka
| dle chuti: zelená petrželka
Postup přípravy receptu Polévka z květáku a mrkve:
Květák očistíme, omyjeme a rozebereme na jednotlivé růžičky. Vložíme do 1 litru vroucí vody a krátce povaříme.
Potom omyjeme a oloupeme kořenovou zeleninu a nastrouháme ji na struhadle nahrubo. Cibuli oloupeme a nadrobno nakrájíme. Sterilovaný hrášek pečlivě scedíme na sítku. Sítem vybereme povařený květák a vývar dáme částečně zchladit.
Do druhého hrnce si dáme rozpustit máslo a na něm zpěníme cibuli a nastrouhanou zeleninu. Společně vše osmahneme, zasypeme hladkou moukou a za stálého míchání orestujeme. Do vzniklé směsi přiléváme postupně chladnější vývar a prošleháváme, aby se nám netvořily hrudky. Polévku přivedeme k varu a za častého míchání vaříme ještě asi 15 minut. Ke konci vaření přidáme mléko, povařený květák a sterilovaný hrášek. Necháme přejít varem a dochutíme muškátovým květem a polévkovým kořením.
Před podáváním posypeme jednotlivé porce nadrobno nasekanou petrželkou.
Fotky receptu Polévka z květáku a mrkve:
K tomuto receptu není vložena fotografie, buďte první a přidejte svou!