Postup přípravy receptu Polévka z nasolené tresky po italsku:
Odstraňte z tresky kosti a kůži a pokrájejte ji na kusy o velikosti asi 5cm2.
Ve velkém hrnci na polévku rozehřejte na středním plameni olivový olej, přidejte cibuli a osmažte ji dozlatova. Přilijte víno, přidejte rajčata, česnek, listy celeru, tymián, bobkový list a snítky petrželky. Povařte, dokud se víno téměř nevypaří. Přidejte plátky brambor a dostatek horké vody, aby v ní byly ponořeny. Osolte, opepřete, uveďte do varu, stáhněte plamen a na mírném plameni asi 15 minut povařte. Přidejte kusy tresky a nasekanou petrželku, uveďte do varu, opět stáhněte plamen a zakryté pokličkou povařte asi 10 minut.
Děrovanou lžící vyjměte kusy ryby a brambor do hluboké, předehřáté mísy. Vyjměte a vyhoďte stroužky česneku, snítky petrželky a bobkový list. Je-li třeba, přisolte a připepřete. Přelijte polévku přes rybu.
Do každého talíře dejte dva krajíce opečeného chleba a naběračkou na ně nalijte polévku s treskou.