Postup přípravy receptu Polévka z rajčat s drcenou okurkou:
Den předem umyjte a nakrájejte červená rajčata na kostičky. Rozkrojte okurku napůl, jednu polovinu oloupejte, vyndejte z ní zrníčka a nakrájejte ji na kostičky. Oloupejte a jemně nakrájejte cibulky, rozdrolte střídku chleba. Smíchejte tyto ingredience, zalijte minerální vodou, přidejte olivový olej, bylinkovou sůl, trochu pálivé papriky a dejte na 12 hodin uležet do ledničky. Druhý den oloupejte druhou polovinu okurky, lžičkou z ní vyndejte semínka a nakrájejte ji na kousky. Ty osolte a nechte okapat. Ze zelených rajčat odkrojte vršek, vyndejte z nich dužinu, uvnitř je osolte a opepřete, obraťte je, postavte na utěrku a nechte je tak 30 minut. Polévku v míse rozmixujte, přidejte ocet, případně dochuťte. Nasekejte lístečky bazalky. Rajčata naplňte okurkou. Nalijte polévku do talíře, doprostřed dejte rajče a posypejte nasekanou bazalkou.