Postup přípravy receptu Polévka ze šťovíku:
Francouzi ji připravují ze silného hovězího vývaru. U nás se dělává z poloviny vývaru hovězího a poloviny slepičího. Všechny vývary musí být zbaveny tuku. Při přípravě vývarů se žádná, ani kořenová zelenina k masu nepřidává. Mladý šťovík přebereme, omyjeme, okapaný jemně usekáme a přidáme do vařícího vývaru, var okamžitě snížíme a při teplotě těsně pod 100 st. C povaříme 10 minut. Při vaření nezakrýváme. Odstavíme, přikryjeme pokličkou a necháme zcela vychladnout. V dostatečně velké míse ušleháme šlehačku společně se žloutky a kořením. Potom, za stálého míchání jen zahřejeme na vhodnou teplotu. Vařit nesmíme! Dostatečně hustou polévku přelijeme do porcelánové nebo kameninové nádoby a za častého promíchávání necháme zcela vychladnout. Podáváme studenou, nejlépe v šálcích.