Postup přípravy receptu Polévka zelná, zapražená s párkem:
Kysané zelí dáme vařit do osolené vody. Z mouky a tuku usmažíme jíšku. Když žloutne, přidáme do ní pokrájenou cibulku. Smažíme, až nám jíška a cibulka zrůžoví. Jíšku rozředíme studenou vodou, přilijeme ji do polévky. Když je zelí měkké, přidáme plnou lžičku sladké papriky, aby byla polévka začervenalá. Polévku popřípadě přimastíme kostičkami rozpálené slaniny. Pánvičku pak ještě vypláchneme horkou vodou. Do polévky patří také párek krájený na kolečka nebo uzená klobása. Kdo chce mít polévku ještě hustší, dá vařit do polévky i 2-3 brambory nakrájené na kostičky. Pak je to chutná zimní večeře, zvláštně doplníme-li ji chlebem nebo bramborem.