Postup přípravy receptu Hrachová polévka s uzeným masem :
Přebraný, dobře propláchnutý hrách namočíme na 3 hodiny do vody, potom ho vaříme v téže vodě v papiňáku 15 - 20 minut.
Hrnec ochladíme ve studené vodě, otevřeme, přidáme uzené maso vcelku, přivedem do varu a vaříme 25 - 30 minut. Hrnec opět ochladíme ve studené vodě, otevřeme, přidáme pokrájenou kapustu, mrkev, brambor, petrželku a pepř a vaříme 5 minut pod pokličkou.
Měkké uzené maso vyjmeme a pokrájíme na kostičky, z polévky odstraníme pepř a petrželku, brambory a zeleninu trochu rozmačkáme vařečkou. Polévku osolíme, okořeníme utřeným česnekem a masoxem, přidáme sádlo (fuj fuj, to teda nedoporučuju, ale je tam napsané, že dělá vůni a chuť), uzené maso a krátce povaříme.
PŘÍLOHA: dobré pečivo či krajíček čerstvého chleba.