Postup přípravy receptu Jemná květáková polévka :
Květák očistíme a uvaříme v osolené vodě. Poloviny vyjmeme dříve a rozebereme růžičky, druhou polovinu uvaříme hodně doměkka a prolisujeme. Z másla (40 g) a mouky připravíme světlou jíšku, zředíme ji s vodou nebo hovězím vývarem a 20 minut povaříme. Přidáme lisovaný květák, žloutek rozmíchaný ve smetaně a podle chuti přisolíme.
Zvlášť připravíme šunkové knedlíčky:
Máslo (30 g) třeme se solí a vejcem, přidáme jemně usekanou šunku, část strouhanky navlhčené v mléce. Ze směsi děláme knedlíčky velké jako lístkový ořech, zavaříme je do osolené vody a povaříme asi 3 minuty. Pak je odcedíme a vkládáme do hotové květákové polévky součastně s růžičkami vařeného květáku. Podáváme se strouhaným sýrem.