Do studené vody vložíme syrové maso a kosti a přivedeme k varu. Pak sebereme pěnu, přisypeme koření a vaříme pozvolna 2 až 3 hodiny. Nejdřív vytáhneme vepřové maso, a až změkne, vyjmeme i hovězí a vývar scedíme. Do čistého vývaru nasypeme nakrájenou kořenovou zeleninu a uvaříme ji do poloměkka. Poté přidáme červenou řepu, po chvíli brambory a opraženou slaninu s červenou paprikou a provaříme. Přisypeme nakrájené zelí s cibulí, pak rajčata, opět přivedeme k varu a nakonec zahustíme smetanou, ve které jsme rozmíchali hladkou mouku. Polévku vaříme ještě 10 minut a na závěr přidáme vařené i uzené maso nakrájené na kostky a dochutíme solí, cukrem, citronem a sekaným koprem. Boršč podáváme se lžící zakysané smetany a chceme-li být dokonalí, ozdobíme talíř snítkou kopru nebo lístkem oblíbené čerstvé bylinky.
Čtěte také článek o Kuchařské pohotovosti:
Kuchařská pohotovost zachrání vaše oslavy!