Použité suroviny receptu Květáková polévka s mrkví :
1 menší květák
| 1 mrkev
| 1 vejce
| 1 cibule
| 1 lžíce hladké mouky
| 1 lžíce másla
| 1 a 1/2 l vody
| nadrobno krájená petrželka
| sůl, pepř
| špetka muškátového květu
Postup přípravy receptu Květáková polévka s mrkví :
Očištěný květák rozebereme na růžice, opláchneme, vložíme do hrnce a osolenou vodou a povaříme. Mezitím rozehřejeme na pánvi máslo a přisypeme nadrobno krájenou cibulku. Za stálého míchání přisypeme hladkou mouku a usmažíme světlou cibulovou jíšku, kterou přisypeme k uvařenému květáku. Vezmeme šťouchadlo na brambory a květák i s jíškou několikrát zašťoucháme. Pak přidáme jemně nastrouhanou mrkev a povaříme asi 10 minut. Nakonec přilijeme rozklepnuté vejce promícháme a ozdobíme nakrájenou petrželkou nebo pažitkou.