Postup přípravy receptu Pomeranče s karamelem:
1) Pomocí loupáčku na ovoce naloupejte pomerančovou kůru na tenké plátky. Používáte-li škrabku na rajčata, oloupejte kůru na velmi tenké proužky.
2) Dejte kůru do hrnečku a zalijte trochou vody. Uveťe do varu a vařte 5 minut. Slijte a vodu uschovejte pro další použití.
3) Ostrým nožem odstraňte z pomerančů bílé blány. Vodorovně nařežte na 4 plátky. Dejte pomeranč opět dohromady a sepněte je dřevěným párátkem. Dejte do varné mísy.
4) Do hrnce se silným dnem dejte cukr, vodu a hřebíček (dle chuti). Uveďted do varu a zvolna vařte, než se cukr rozpustí, potom bez míchání vařte na větším plameni, dokud sirup nezačne měnit barvu a houstnout. Jakmile sirup lehce zhnědne, okamžitě ho sejměte z ohně a opatrně přilijte k vodě uschované po vaření pomerančové kůry.
5) Dejte nad malý plamen a nechte karamel znovu rozpustit, přidejte likér nebo brandy. Nalijte na pomeranče.
6) Pomeranče posypte pomerančovou kůrou, přikryjte potravinářskou fólií a před podávaním dejte vychladit nejméně 3 hodiny, nejlépe 24-48 hodin. Při marinování pomeranče občas polijte šťávou. Před podáváním odstraňte párátko.