Postup přípravy receptu Pomerančový nákyp s karamelem:
Troubu předehřejeme na 160 stupňů. Dortovou formu nebo zapékací mísu vytřeme rozehřátým máslem.
Karamel: V malém rendlíku smícháme vodu s pískovým cukrem a za stálého míchání pomalu zahříváme, až se cukr úplně rozpustí. Snížíme teplotu a bez míchání vaříme nezakryté 3-4 minuty, až je směs tmavě zlatohnědá. Karamel pak rovnoměrně rozlijeme po dně připravené formy.
Mléko, smetanu a pomerančovou kůru zahřejeme téměř k varu. Odstavíme, necháme zchladnout a scedíme. Elektrickým šlehačem rozšleháme vejce, žloutky a cukr na hustou krémově žlutou hmotu. Za stálého šlehání přiléváme postupně mléko se smetanou.
Ušlehanou hmotu přelijeme přes jemné síto do formy s karamelem. Formu vložíme do hlubokého pekáčku, který naplníme horkou vodou tak, aby v ní byla forma do poloviny ponořená. Pečeme 45 minut, až nákyp ztuhne. Formu pak ihned vyjmeme z vody.
Nákyp necháme zchladnout na pokojovou teplotu a uložíme nejméně na 8 hodin do chladničky. Vychlazený nákyp vyklopíme na talíř a nakrájíme na porce. Podáváme s čerstvým ovocem a šlehačkou.