Postup přípravy receptu Pradávná bramboračka ze Slovenska:
Namočit houby do druhého dne.
Oloupat brambory a nakrájet je na kostičky. Posekat slaninu. Ve vodě přivést brambory, slaninu, kmín, houby i s jejich tekutinou přelitou přes sítko, majoránku a bouquet garni do varu. Snížit teplotu a vařit po 20min.
Oloupat cibuli a česnek, posekat je a osmažit na másle do zlatohněda (cibuli napřed a potom přidat česnek). Zaprášit moukou a osmažit zásmažku. Postupně, po částech a za stálého šlehání přidávat k zásmažce vodu z polévky, dobře povařit a pak vše přidat do hrnce se zbytkem polévky.
Propasírovat polévku (nemixovat ji!) a dobře ji osolit a opepřit. Rozmíchat žloutek v kyselé smetaně. Sundat polévku z ohně a zamíchat do ni kyselou smetanu se žloutkem. Povrch polévky posypat petrželkou a ihned ji podávat, nebo ji později sehřát, ale bez vaření.