Vložil: | Torta |
Porcí: | 8 |
Doba přípravy: | 75 min |
Hodnocení: |
|
Počet hodnocení: | 5 |
|
|
Použité suroviny receptu Přikrytý jablečný dort:
Jablečná náplň:
| 1 kg očištěných, pokrájených jablek
| 50 g rozinek
| 80 g cukru
| 1 balíček skořicového cukru
| 1 lžička rumu
| Těsto:
| 300 g polohrubé mouky
| 2 lžičky kypřicího pr. do pečiva
| 100 g moučkového cukru
| 1 balíček vanilinového cukru
| 1 špetka soli
| 1 vejce
| 1 bílek
| 150 g másla nebo Hery
| Na potření:
| 1 žloutek
| 1 lžíce mléka
Postup přípravy receptu Přikrytý jablečný dort:
1. Jablečná náplň: Jablka omyjeme, oloupeme, rozčtvrtíme, vyjmeme jádřinec a nakrájíme na malé kousky. Jablka podusíme za stálého míchání s rozinkami, polovinou cukru a skořicovým cukrem. Necháme trochu vychladnout a pak přidáme rum a zbylý cukr.
2. Těsto: Mouku smícháme v míse s kypřicím práškem. Přidáme zbylé suroviny a vše proděláme elektrickým mixérem (hnětací metly) nejprve krátce na nejnižším stupni, pak na nejvyšším stupni, dokud nevznikne hladké těsto. Pokud těsto lepí, dáme ho na chvíli do lednice. Přesně polovinu těsta vypracujeme na dno vymaštěné a moukou vysypané dortové formy (prům. 26 cm) a vícekrát propícháme vidličkou. Zbylé těsto dáme přikryté do lednice.
Připravené dno dortu dáme péct:
Horní a spodní ohřev: cca 200°C (předehřátá trouba)
Horký vzduch: cca 180°C (předehřátá trouba)
Plyn: cca stup. 3-4 (předehřátá trouba)
Doba pečení: 15-20 min
Necháme zcela vychladnout!
3. Ze 2/3 zbylého těsta uděláme váleček, který položíme po obvodu dortové formy a prsty vymačkáme okraj dortu vysoký alespoň 3 cm (dobře přimačkáme). Do takto připravené formy dáme jablečnou náplň. Zbytek těsta vyválíme na placku, kterou přikryjeme dort (dáme jako pokličku). Horní placku potřeme žloutkem smíchaným s mlékem a několikrát ji propíchneme vidličkou. Dáme znovu péct po dobu 20-30 minut.
Fotky receptu Přikrytý jablečný dort:
K tomuto receptu není vložena fotografie, buďte první a přidejte svou!