Použité suroviny receptu Půlnoční polévka zvaná královská:
500 g hovězího hrudí nebo žebra
| 500 g slepice na polévku
| 2 1/4 l hovězího vývaru (může být i z kostky)
| 1/2 šálku očištěného celeru pokrájeného na proužky
| 1 šálek očištěné, rovněž na proužky rozkrájené mrkve
| 1 1/2 šálku očištěného, na jemné kroužky nakrájeného pórku
| 1 šálek pokrájené kapusty
| dle chuti: sůl a pepř
| 1 lžička jemně krájené pažitky nebo petrželky
| 1/2 lžičky sušeného kerblíku
| 4 morkové kosti
Postup přípravy receptu Půlnoční polévka zvaná královská:
Do horkého hovězího vývaru vložíme předem krátce ovařené hovězí maso a na malém ohni je podle kvality masa asi 2-2 1/2 hodiny téměř doměkka uvaříme. Asi v polovině uvedené doby přidáme do hrnce na kusy pokrájené (rozmrazené nebo čerstvé) slepičí maso a půl hodiny před koncem varu všechnu zeleninu. Společně na mírném ohni pod poličkou vaříme, až maso i zelenina změknou. Je-li třeba, přidáme trochu vody. Hovězí maso i slepici vyjmeme a nakrájíme na úhledné kousky. Polévku podle chuti ještě osolíme a opepříme.
Morkové kosti nevaříme s polévkou, vložíme je syrové na chvíli do horké trouby (krátké kosti stačí na tři minuty, delší na pět minut). Poté morek lehce vyklepneme a necháme vychladnout. Těsně před podáváním polévky jej nakrájíme na kolečka. Aby se nerozpadl, vložíme jej jen nakrátko do vřelé polévky a ihned podáváme. Tímto způsobem připravený morek je chuťově výborný a vzhledný.
Fotky receptu Půlnoční polévka zvaná královská:
K tomuto receptu není vložena fotografie, buďte první a přidejte svou!