Postup přípravy receptu Rajčatová polévka netradičně z čerstvých rajčat:
Na pětilitrový hrnec polévky pokrájím asi dvě kila rajčat a 5 velkých cibulí, dám do hrnce, přidám půl lžičky soli, podleji asi deckou vody a dusím doměkka. Nechám vychladnout a mezitím si nastrouhám 30 dkg 30% Eidamu, nakrájím na kolečka deset uvařených vajec a plný talíř petrželky. Po mírném zchladnutí rozmixuji obsah hrnce, přidám asi 2 dcl vody nebo vývaru a špetku muškátu, případně zeleninové podravky, dám na vařič, znovu přivedu k varu a přidám vejce, petrželku a nakonec nastrouhaný sýr. Není třeba vůbec ničím zahušťovat, nechám pouze přejít varem, polévka je vynikající, proto vařím ve velkém, 5 litrů zahučí během jednoho dne.