Postup přípravy receptu Rajče plněné sýrem:
Pažitku nasekáme a dáme do misky s lučinou. Porek omyjeme a nakrájíme podélně na nudličky, ty pak ještě napříč na malé kousky. Přidáme je k lučině, osolíme, opepříme. Směs promícháme a dáme vychladit do ledničky. Rajčata omyjeme, osušíme, ale stopky zachováme. Každé rajče nakrjíme na příčné, asi 1 cm široké plátky, které k sobě rovnáme na papírovou utěrku, abychom je pak mohli opět složit dohromady. Připravíme si taliřky s omytými a osušenými listy polníčku, na nichž budeme rajčata podávat. V misce rozdělíme lučinu na 4 díly. Potom potíráme sýrem jednotlivé řezy rajčat a skládáme je do původního tvaru. Složená rajčata položíme na salát. Nakonec vše zakapeme zálivkou a hned podáváme.