Vložil: | Natural |
Porcí: | 6 |
Doba přípravy: | 70 min |
Hodnocení: |
|
Počet hodnocení: | 4 |
|
|
Použité suroviny receptu Rebarborový koláč s mákem:
500 g rebarbory
| 60 g cukru
| Těsto:
| 250 g mouky
| 80 g cukru
| 1 sáček vanilkového cukru
| na špičku nože prášku do pečiva
| 1 špetka soli
| 150 g másla
| 1 vejce
| Maková hmota:
| 1,5 dl mléka
| 0,75 dl smetany
| 30 g másla
| 250 g čerstvě mletého máku
| dle chuti: citrónová kůra
| 120 g cukru
| 2 žloutky
| 2 bílky
| Glazura: 1 lžíce citrónové šťávy, 1 lžíce rebarborové šťávy, 30 g moučkového cukru.
Postup přípravy receptu Rebarborový koláč s mákem:
Očištěnou rebarboru nakrájíme na kousky, smícháme s cukrem necháme přes noc pustit šťávu. Druhý den necháme rebarboru okapat, šťávu uschováme. Mouku smícháme s cukrem, vanilkovým cukrem, solí a práškem do pečiva. Přidáme máslo nakrájené kousky a vajíčko. Všechny přísady rychle zpracujeme v těsto, které necháme asi hodinu odpočinout v chladu. Mléko, smetanu, máslo a citrónovou kůru přivedeme k varu, přidáme umletý mák a cukr a vaříme asi 10 minut. Vzniklou kaši necháme vychladnout. Těsto rozválíme na půl centimetru silnou placku, kterou vložíme do formy. Kolem dokola vytvarujeme zvýšený okraj. Těsto propícháme vidličkou a předpečeme asi 15 minut v předehřáté troubě při teplotě 200 stupňů. Do vychladlé makové hmoty vmícháme rozkvedlané žloutky a tuhý sníh z bílků. Těsto poklademe rebarborou, navrch rozetřeme makovou hmotu a pečeme asi 50 minut v předehřáté troubě. Po vychladnutí potřeme citrónovou glazurou.
Fotky receptu Rebarborový koláč s mákem:
K tomuto receptu není vložena fotografie, buďte první a přidejte svou!