Oloupeme cibuli a česnek. Očistíme polévkovou zeleninu a kořenovou petržel. Zeleninu nahrubo nakrájíme. Slepici opláchneme pod vlažnou vodou a vložíme do hrnce s 2 litry osoloné vody. Přidáme zeleninu. Přivedeme zvolna k varu a vaříme doměkka při velmi nízké teplotě přibližně 2 1/2 hodiny.
Slepici vyjmeme, odstraníme kůži a veškerý viditelný tuk. Maso vykostíme a nakrájíme na kousky velikosti sousta. Vývar přecedíme, dáme vychladnout a z povrchu sebereme tuk. Zeleninu z vývaru ani tuk nepoužijeme.
Salát očistíme, opláchneme a nakrájíme na jemné nudličky. Bylinky rovněž opláchneme, osušíme a najemno nasekáme.
Vývar podle chuti osolíme, přidáme dobře propláchnutou rýži a zvolna vaříme přibližně 10 min, až je rýže poloměkká.
Do vývaru vložíme kousky masa a salát. Přivedeme k varu a přikryté vaříme asi 5 min při co nejnižší teplotě. Zakysanou smetanu vmícháme do polévky a dochutíme citronovou šťávou. Přidáme bylinky. Osolíme, opepříme a ihned podáváme.
Fotky receptu Řecká citronová polévka:
K tomuto receptu není vložena fotografie, buďte první a přidejte svou!