Postup přípravy receptu Řepánky z Polabí:
Nejprve je třeba zadělat těsto na klasické české buchty. Než těsto vykyne, připravíme si náplň.
Náplň:
a) cukrovou řepu okrájíme, očistíme, rozpůlíme nebo rozčtvtíme a asi hodinu vaříme (musí být měkká). Po vychladnutí řepu nastrouháme;
b) v hrnci smícháme nastrouhanou řepu, trochu másla, umletého máku a vanilkového cukru, ingredience podle chuti (kdo raději sladší, přidá cukr, kdo má rád více máku, přidá mák atd.);
c) postupně ke směsi přiléváme horké mléko a vymícháme náplň, která nesmí být ani tuhá, ani řídká (aby šla dobře plnit do těsta a nevytékala);
d) několikerým obrácením vymíchané směsi na rozpálené plotně vše krátce spaříme.
Vykynuté těsto rozválíme, vykrájíme obdélníky asi 13–15 cm dlouhé a 7–8 cm široké – tedy jinak než na klasické buchty, které se krájejí na čtverce. Na vykrájené těsto dáváme náplň a řepánky uzavřeme do podoby válečků. Klademe je na plech vymazaný máslem stejně jako buchty, potíráme máslem, necháme vykynout a pečeme stejně dlouho ve stejně rozpálené troubě jako na buchty. Zbytek náplně lze zamrazit pro další použití, řepánky tím nic neztratí na své chuti.
Fotky receptu Řepánky z Polabí:
Fotky vložil: Natural,jirajanka,lemurka,Olča4,Torta