Postup přípravy receptu Řezy Tartran:
Celá vejce s cukrem ušleháme do husté pěny a zlehka vmícháme mouku smíchanou s práškem do pečiva. Těsto rozetřeme na plech vyložený papírem na pečení a upečeme dorůžova (200°C, cca 8 minut).
Z bílků ušleháme sníh a po částech do něho zašleháváme cukr. Až je sníh hodně hustý, vešleháme ocet a pak solamyl. Sníh rozetřeme na plech vyložený papírem na pečení a vložíme do trouby vyhřáté na 160°C. Jakmile se na povrchu vytvoří krusta, která začne zlátnout (asi za 20-30 minut), snížíme teplotu pod 100°C a bezé už v troubě jen dosušíme (asi 30 minut). Nevysušit moc, uvnitř musí zůstat vláčné.
Po vychladnutí potřeme piškotový plát silnější vrstvou meruňkového džemu a přiklopíme obrácený plát bezé (horní nerovnou stranou dolů) i s papírem. Opatrně bezé přitlačíme na džem, rukama uhladíme a sloupneme papír. Vše necháme několik hodin v chladu odpočinout, aby základ zvláčněl.
Poté jej nakrájíme na kostky velké 5 x 5 cm, na každou vykroužíme šlehačkou ušlehanou se ztužovačem dvojité vysoké kolečko a doprostřed posadíme polovinu kompotované meruňky.