Postup přípravy receptu Roláda v zeleninovém aspiku:
Husu vykostíme a maso opatrně oddělíme od kůže. Macesy (housky) nakrájíme na kousky, pokropíme vodou, necháme vsáknout a vymačkáme. Cibuli oloupeme, nakrájíme nadrobno a osmahneme na polovině sádla. Játra orestujeme na zbylém sádle, vyjmeme a nakrájíme na kostičky. Maso, housku a cibuli umeleme, přidáme játra a vejce. Osolíme, opepříme, okořeníme majoránkou a promícháme. Kůži rozložíme na vál, rozdělíme na ni náplň a stočíme do rolády, kterou stáhneme provázkem a zabalíme do alobalu. Pečeme při 180 stupních Celsia asi 60 minut, pak odstraníme alobal a dopékáme 30 minut dozlatova. Podle potřeby podléváme vodou. Mrkev, celer, pórek a husí kosti vaříme v 1,5 l osolené vody. Když je zelenina měkká, přecedíme, necháme zchladnout. Rozmícháme želatinu a připravíme rosol podle návodu. Kostičky zeleniny a plátky zchladlé rolády zaléváme vlažnou želatinou.