Postup přípravy receptu Rostbíf s dušeným hráškem:
Maso odblaníme, odstraníme přebytečný tuk a šlachovité části. Pak ho otřeme nejprve mokrým plátěným ubrouskem a následně osušíme, osolíme a opepříme. Na pánvi rozpálíme tuk, přidáme připravené maso a prudce je po všech stranách opékáme, po dobu asi 12 minut. Opečené maso přendáme do pekáče, v němž jsme stejným způsobem rozpálili druhou polovinu sádla, přidáme šťávu z pánve a povrch masa potřeme rozpuštěným máslem. Nepřiklopené poklicí vložíme do rozpálené trouby. Za občasného polévání vypečenou šťávou a potírání máslem počeme 25 minut. V polovině délky pečení roštěnec obrátíme. Upečené maso je uvnitř růžové a šťavnaté. Chceme-li propečenější rostbíf, prodloužíme délku pečení o 5-10 minut. Upečený rostbíf nakrájíme na tenké plátky, přendáme na mísu, přelijeme procezenou vypečenou šťávou, zjemníme máslem. Obložíme dušeným hráškem, případně sázenými vejci.
Příprava hrášku:
Hrášek povaříme 5 minut v mírně osolené vodě. Pak ho scedíme a necháme okapat. Na pánvi rozehřejem 1 lžíci másla, přidáme hrášek, cukr a přikryté poklicí dusíme 10-15 minut. Je-li potřeba, dosolíme.
Přílohy: vařené brambory, pečené brambory, dušená rýže, arabská rýže, různé saláty, majonézové omáčky