200 g kostí
| 500 g hovězího masa
| 1 uzené koleno nebo klobása
| sůl
| 50 g másla
| červená řepa
| 1 velký brambor
| kousek celeru
| 1 mrkev
| půl petržele
| hrst šťovíku
| 2 dl kysané smetany
| 2 lžíce rajčatového protlaku
| 1 lžíce mouky
| bobkový list, petrželka, cukr, popř. ocet
Postup přípravy receptu Ruský boršč se šťovíkem:
Maso s kostmi uvaříme doměkka. Na másle podusíme pokrájenou zeleninu (kromě šťovíku) a brambor, přidáme nakrájené maso, zalijeme vývarem, osolíme, přidáme koření. Vaříme, až vše změkne. Nakonec přidáme protlak a jemně pokrájený šťovík. Zahustíme smetanou, v níž jsme rozkvedlali lžíci mouky. Posypeme drobně rozsekanou petrželkou a dochutíme.