Vložil: | Natural |
Porcí: | 6 |
Doba přípravy: | 75 min |
Hodnocení: |
        
|
Počet hodnocení: | 10 |
|
|
Použité suroviny receptu Růžový hruškovo-jablečný dort:
Těsto:
| 100 g polohrubé mouky
| 2 lžičky kypřicího prášku do pečiva
| 50 g moučkového cukru
| 1 bal. vanilínového cukru
| 3 vejce
| 2 lžíce oleje
| Na potření korpusu:
| 2 lžíce jahodové marmelády
| 2 lžíce citrónové šťávy
| Obloha:
| 2 malé měkké hrušky
| 2 malá měkká jablka
| 250 ml jablečného džusu
| 2 lžíce pudingu s malinovou příchutí
| 2 lžíce citrónové šťávy
| 30 g moučkového cukru
| 2 bal. vanilínového cukru
| 1 bal. želatiny čiré
| 100 ml vody, 500 ml bílého jogurtu
Postup přípravy receptu Růžový hruškovo-jablečný dort:
1. Do mísy prosijeme mouku s kypřicím práškem a moučkovým cukrem. Přidáme zbylé suroviny a vše smícháme elektrickým šlehačem nejprve krátce na nejnižším stupni otáček, pak 2 minuty na nejvyšším stupni. Těsto nalijeme do dortové formy vyložené pečícím papírem (prům. 26 cm) a uhladíme stěrkou. Dáme péct do předehřáté trouby:
Horní a spodní ohřev: cca 180 °C
Horký vzduch: asi 160 °C
Plynová trouba: stupeň 2-3
Doba pečení: asi 15 - 18 minut
2. Po upečení necháme korpus 5 minut chladnou ve formě. Pak uvolníme nožem okraj formy, korpus vyjmeme a stáhneme pečící papír. Korpus dáme na servírovací talíř. Marmeládou propasírujeme přes síto a vmícháme do ní citrónovou šťávu. Touto směsí potřeme korpus. Znovu nasadíme očištěný okraj formy kolem dortu.
3. Jablka a hrušky oloupeme, rozčtvrtíme, zbavíme jádřince a pokrájíme na osminky. Džus v hrnci smícháme s pudingovým práškem, citrónovou šťávou a moučkovým a vanilínovým cukrem a přivedeme k varu. Jablka a hrušky přidáme do džusu a za stálého míchání necháme 7 minut povařit na mírném ohni.
4. Želatinu namočíme ve 100 ml vody a necháme ji nabobtnat. Hruškovo-jablečnou hmotu necháme okapat na sítu, přičemž šťávu zachytíme. Nabobtnalou želatinu zahřejeme, aby se rozpustila (nesmí se vařit!) a vmícháme ji do šťávy. Směs necháme zchladnout v lednici. Okapané ovoce rozdělíme na korpus a odložíme také do lednice.
5. Když začne šťáva želírovat, vmícháme jogurt a opět dáme směs do lednice. Když začne směs tuhnout, nalijeme ji na studené ovoce. Dort dáme na min. 2 hodiny opět do lednice.
6. Před servírování uvolníme nožem okraj formy a dort nakrájíme na dílky.
Fotky receptu Růžový hruškovo-jablečný dort:
K tomuto receptu není vložena fotografie, buďte první a přidejte svou!