Postup přípravy receptu Rybí filé po římsku:
Nejdříve si připravíme zeleninu - mrkev, celer a cibuli. Očistíme ji a nakrájíme na nudličky nebo drobné kostičky. Porce rybího filé po obou stranách osolíme - sůl rozetřeme rovnoměrně prsty po celém povrchu masa. Na pánvi si rozpálíme olej a porce filé na něm po obou stranách opečeme. Při obracení se nám patrně trochu rozdělí na menší kousky, ale to vlastně nevadí. Připravíme si zapékací misku a vytřeme ji kouskem syrového másla po dně a částečně i po stěnách. Opečené kousky filé do ní narovnáme. Na pánev, kde jsme filé opékali, přidáme trochu syrového másla a na nudličky nakrájenou zeleninu, osmahneme ji a zaprášíme trochou hladké mouky. Promícháme, podlijeme několika lžícemi vody nebo vývaru a ještě asi tři minuty podusíme. Nakonec do směsi vmícháme rajčatový protlak, oregano a lžíci citrónové šťávy a navršíme ji na filé v zapékací misce. Dáme do rozpálené trouby a asi 10 minut krátce zapečeme. Podáváme s chlebem nebo s bramborem. Vhodnou malou přílohou je i syrová zelenina (plátky okurky, proužky zelených paprik apod.)