Postup přípravy receptu Rybí soljanka:
Nejprve připravíme zelí: jemně nastrouhanou cibuli zpěníme na másle (sádle), přidáme pokrájené hlávkové nebo kysané zelí, protlak a několik lžic vody a na mírném plameni dusíme téměř doměkka. Pak zelí osolíme a osladíme. Rybu pokrájíme na kousky o hmotnosti 40 - 50 g, vložíme do kastrolu, osolíme, opepříme, přidáme kapary, jemně nakrájené a na části másla zpěněné dvě cibule, rajčatový protlak, oloupané, semene zbavené a pokrájené okurky, bobkový list a několik lžic vody a dusíme na malém plaménku, až ryba téměř změkne (15 - 20 minut). Pak opatrně vmícháme mouku rozetřenou s máslem a krátce podusíme. Na pekáček rozložíme třetinu dušeného zelí, na ně rybu s přísadami, pokryjeme zbylým zelím, vše zalijeme šťávou z dušené ryby, posypeme strouhankou, poklademe vločkami másla a zapečeme 10 minut. Podáváme s olivami, nakládanými višněmi nebo brusinkami a zdobíme petrželkou.