Připravte nálev a ryby Suroviny na nálev dejte do hrnce a zalijte 750 ml vody. Nechte přejít varem (do horkého nálevu můžete přidat 100 ml červeného vína). Pokud máte celé chlazené ryby, odstraňte hlavy a ocasy. Pak ryby nařízněte na hřbetě a z každé seřízněte dva filety. Ty pokrájejte na menší kousky.
Obalujte a pečte Rozpalte troubu na 160 °C. V misce smíchejte mouku se sladkou paprikou (pokud máte rádi ostřejší chuť, můžete do směsi přidat i pálivou) a solí. Ryby osolte, obalte, přesuňte na plech pokrytý pečicím papírem a pokapejte olejem. Pečte deset až patnáct minut.
Srovnejte je do sklenice Až pečené ryby vychladnou, úhledně je skládejte do sklenice nebo kameninové nádoby (nám se uvedené množství vešlo do sklenice o objemu 0,7 l). Nakládané ryby můžete prokládat plátky cibule nebo kořenovou zeleninou svařenou v nálevu. Zkuste i tuhle variantu!
Nechte ryby plavat! Nakonec ryby zalijte vychladlým lákem, lahev pečlivě uzavřete a nechte v chladu (na chalupě stačí studená předsíň nebo sklep) odpočívat minimálně tři až pět dnů, aby se všechny chutě pěkně rozležely. Jen doufejte, že do Silvestra vydržíte neujídat!
Kapří pečenáče-
Pokud vám po štědrovečerní večeři zbude pár porcí obaleného kapra, naskládejte je do sklenice, proložte cibulí nakrájenou na kolečka a zalijte lákem ze sladkokyselých okurek. Na Silvestra budou kapří pečenáče skvělé!
Další báječné recepty na pečenáče:
Hájkovy výborné pečenáče
Pečenáče z kapra
Novoroční pečenáče
Domácí pečenáče z rybího filé
Houbové pečenáče
Pečenáče v rajském protlaku
Nakládaná ryba - pečenáčePečenáče z kapra