Postup přípravy receptu Sushi rolky :
Dobře propláchni rýži pod tekoucí studenou vodou až je čistá voda. Dej do hrnce rýži a odměřenou vodu, přiveď k varu na 1 minutku a pak ztlum oheň, přikryj těsně poklicí a nech mírně vařit 12-14 minut – tzv. absorbční metoda vaření rýže. Poté sejmi z ohně a nech stát přikryté dalších 10 minut.
Smíchej sushi ocet, cukr a sůl až je vše rozpuštěné a zalej na vařenou rýži. Velice dobře promíchej vařečkou, aby se chuť dobře prolnula s rýží. Nenech v žádných hrudkách, dobře vše promíchej a nech vychladnout.
Potom dej na stůl omytou a suchou podložku z bambusu, na ni dej 1 plát sušené mořské řasy, a na to dej do tří čtvrtin ochucenou rýži a dobře přimáčkni. Pak k té straně, kde je rýže až k okraji řasy, dej kousek hlávkového salátu, plátek okurky, tenký plátek (spíš by měla být na dlouhé nudle nastrouhaná) mrkve, plátek avokáda, krabí tyčinku, (nebo kuře, plátek uzeneho lososa nebo jen zeleninu, nebo rozmíchaného tuňáka – náplně mouhou být různé, může být i nudle ananasu s avokádem a mrkví, fantazii se meze nekladou) a zaroluj s dobrým přitlačením směrem od sebe. Hotovou rolku dej na talíř a do lednice asi na půl hodiny, potom nakrájej navlhčeným nožem na 2-3 cm široké plátky. Opakuj takto se zbylými plátky řas, dej různé náplně.
Když se servíruje na stůl, dává se japonská sojová omáčka k tomu a buď si ji na to každý kápne a nebo častěji si v mističce rozmíchají sojovou omáčku s wasabi – křenovou pastou (velmi pálivou) a namáčejí rolky do této směsi a zhruba po každém požitém plátku si za tím dávají zavařený zázvor (Ginger - pěkně růžový), což je také mírně pálivé a dobře to pomáhá trávit a vyčistí to náramně ústa.
Přílohou:
Japonská či jiná sojová omáčka
Křenová pasta Wasabi
Zavařený zázvor na sladkokyselo