Postup přípravy receptu Rychle pečené kuře s estragonovým máslem:
Máslo promícháme s nasekanými lístky estragonu, přimícháme nasekaný česnek a nacpeme směs do dutiny kuřete. Pak vezmeme polovinu citronu rozkrojeného na plátky a ty ještě překrojíme na polovičku a taky je nastrkáme do kuřete. Svrchu ještě kuře potřeme olivovým olejem, jen aby se kůže trochu omastila a byla po upečení chutnější a křupavější, opepříme čerstvě mletým pepřem a osolíme.
Tajemství dobře upečeného kuřete je v tom, že se peče hodně rychle při vysoké teplotě až 230 °C. Větší se už na některých troubách ani nastavit nedá. Pečeme po dobu 45 minut. Tato rychlá metoda se ale nehodí, když pečeme větší kuře pro celou rodinu.
Kuře nikdy nesmíme dát do trouby přímo z ledničky. Dříve než ho začneme péci musíme ho nechat asi hodinu odležet při pokojové teplotě.
Jak se poznáme, zda je kuře upečené?
Když kontrolujeme nějaké větší kuře, píchneme jehlou do nejsilnějšího místa na stehně a zkusíme zatlačením, zda z něho teče průzračná šťáva. U malého kuřete se můžeme podívat tam, kde se stehno připojuje k tělu. Když vidíme, že teče po odchlípnutí stehna jen čirá šťáva bez stopy krve, tak je kuře hotové.
Upečené kuře necháme chvíli odležet, aby se šťávy z povrchu vsákly zase dovnitř. Na 20 minut ho přikryjeme alobalem, aby příliš nevystydlo. Teď se podíváme jak se dá udělat ke kuřeti omáčka, která je k neuvěření tak dobrá a současně i tak jednoduchá.
Příprava estragonové omáčky z výpeku:
Do kuřete jsme dali máslo s česnekem a to co se vypeklo přelijeme do misky. Když už máme kuře na servírovacím talíři postavíme pekáč na přímý oheň a všechny ty šťávy a všechno to tuhé co se na plech připeklo, seškrábneme. Potom, dokud je ještě všechno ještě horké slijeme šťávu i se škrabky do rohu pekáče. Nahoře plave vrstva tuku a ten se nám nehodí. Vezmeme lžíci a zkusíme ho lžící sebrat, avšak trochu tuku tam necháme, je tam potřeba. Zesílíme plamen a přidáme šťávu z půlky citrónu, přidáme 250 ml bílého vína. Zesílíme plamen a počkáme až se to začne vařit. Necháme pekáč stále na sporáku a vodu odpaříme asi tak na polovinu původního objemu, nebo až bude jemná a hustá jako sirup. Osolíme a opepříme a do zahuštěné šťávy přidáme lžíci sekaného estragonu, aby se zvýraznila jeho chuť.
Kuře je již 20 minut odleželé a zkontrolujeme. Ukrojíme kousek prsíček, protože na nich nejlépe poznáme jak jsme byli úspěšní, zda jsou šťavnaté.